UTRECHT - Het kabinet slaat volgens FNV Bondgenoten met zijn ingrijpen in de WW de bodem onder veel sociale plannen weg. De grootste vakbond van Nederland waarschuwt dat de rekening voor het repareren van de gaten in die plannen bij ondernemingen komt te liggen die moeten reorganiseren.

"Het kabinetsbeleid werkt contraproductief in het huidige economische klimaat, want die bedrijven reorganiseren niet voor niets", aldus voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten donderdag.

Toch zal de vakbond straks bij de reorganiserende ondernemingen aankloppen voor reparatie van de sociale plannen. "Werkgevers hebben van meet af aan hard geroepen dat ze het kabinetsbeleid onderschrijven, dan moeten ze nu niet piepen. Of ze moeten eindelijk zo verstandig zijn om samen met ons op te trekken tegen het beleid", stelt de voorman van de FNV-bond.

Het kabinet heeft vorige week bekendgemaakt met directe ingang de vervolguitkering op de Werkloosheidswet (WW) te schrappen. Bondgenoten vreest dat vooral oudere werknemers van dit beleid de dupe worden. In veel sociale plannen is afgesproken dat ontslagen werknemers een aanvulling krijgen op hun WW-uitkering. Ouderen hebben vaak de vervolguitkering nodig om de laatste jaren voor hun pensionering te overbruggen.