JERUZALEM - Voor de kust van Israël is een enorm gasveld ontdekt, dat ongeveer 88 miljard kubieke meter aardgas bevat. Het Tamar-gasveld ligt ongeveer 1700 meter onder de zeespiegel op 90 kilometer voor de kust van de noordelijk gelegen havenstad Haifa.

''Dit kan de grootste ontdekking zijn in de geschiedenis van ons bedrijf'', aldus de president van energieconcern Noble Energy, dat de ontdekking zondag bekendmaakte.

Het Amerikaanse Noble Energy en zijn Israëlische partners voeren al vijf jaar proefboringen uit in het gebied op zoek naar gas.

De waarde van het gasveld wordt door analisten geschat op 26 miljard dollar. Noble is voor 36 procent eigenaar van het veld. Het Israëlische oliebedrijf Isramco bezit bijna 30 procent en de rest is in handen van andere partijen uit Israël, zoals Delek Drilling.

Historisch

Volgens de Israëlische minister voor Infrastructuur Ben Eliezer kan het gasveld voor vijftien jaar in de gasbehoefte van Israël voorzien. ''We maken een historisch moment mee voor de Israëlische energiemarkt, dat de toekomst van de energie-industrie zal veranderen'', aldus Eliezer. Israël importeert nu nog het merendeel van zijn gas uit Egypte.

Op de beurs in Tel Aviv werd zondag verheugd gereageerd op de ontdekking van het gasveld. Het aandeel Isramco sprong 122 procent omhoog en Delek Drilling steeg 42 procent in waarde.

Steenkolencentrale

Kort na de bekendmaking van de ontdekking riep de voorzitter van de Israëlische ultra-orthodoxe partij Miemad op dat de geplande bouw van een steenkolencentrale in Ashkelon moet worden stilgelegd.

Die zou vervuilend zijn voor de omwonenden. Volgens rabbijn Michael Melchior moet nu een gascentrale worden gebouwd.