AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van aantrekkende effectenbeurzen. De nettowinst steeg met 9,5 procent tot 1,86 miljard euro omdat het verlies op de aandelenportefeuille met ruim 700 miljoen euro terugliep.

Bekijk video: 'ING 30-40% goedkoper dan Europese branchegenoten'

Bankieren en verzekeren leverde in het tweede kwartaal meer op dan een jaar geleden. De operationele nettowinst kwam uit op 1,17 miljard euro, een stijging van 15 procent, aldus ING donderdag. Dat was beter dan analisten hadden verwacht.

ING durft niet te zeggen waar het op het einde van het jaar op uitkomt. Net als bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers gaf het concern donderdag geen winstprognose. De ontwikkelingen van de rente en de aandelenbeurzen zijn te onzeker, stelt de bankverzekeraar. Vorige week donderdag deed verzekeraar Aegon ook geen winstvoorspelling. Bank ABN Amro sprak wel een verwachting uit en gaat sinds vorige week uit van een winststijging van 15 procent.

De aandelen van ING wonnen flink terrein in het tweede kwartaal. Het verlies op de portefeuille bedroeg aan het einde van het tweede kwartaal 23 miljoen euro, tegen 735 miljoen euro eind maart. Begin deze week stond de portefeuille van ING weer boven water.

De aandelen kwamen door de beursmalaise eind vorig jaar onder de aankoopprijs terecht. Boekhoudregels schrijven dan voor dat deze post als verlies genomen moet worden in de resultaten. Om de risico's te beperken, dekte ING een deel van de aandelen via optieconstructies af. De dalingen op de beurs komt dan minder hard aan, maar stijgingen tellen ook minder hard door. In het tweede kwartaal heeft ING daarom maatregelen genomen om te profiteren van de licht herstellende koersen.