Kredietgaranties moeten economie op gang brengen

DEN HAAG - Het kabinet wil de stagnerende economie op gang brengen door garanties aan kredietverstrekkers en niet met uitgaven die gaten slaan in de begroting.

Het kabinet heeft daarvoor vrijdag een aantal maatregelen aangenomen op het gebied van exportkredietverzekeringen, garanties voor investeerders in bedrijven, en garanties voor zorginstellingen en woningcorporaties.

Ook staat het kabinet garant voor een bedrag tot 100 miljoen euro voor goedkope leningen aan particulieren die hun huis energiezuinig willen maken.

Minister Wouter Bos (Financiën) zei na afloop van het kabinetsberaad dat de maatregelen ''geen gat in de begroting slaan''. Het gaat volgens hem om garanties die de overheid afgeeft en waar zij premies voor ontvangt.

Bos: ''Vergelijk ons maar met een verzekeringsmaatschappij. We krijgen premies binnen maar we hoeven niet direct tot uitbetaling over te gaan. "

Werkgevers

De plannen van het kabinet werden lauw ontvangen door werkgevers en vakbeweging. Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit voor verruiming van de vervroegde afschrijving, waardoor bedrijven het betalen van belasting kunnen uitstellen. VNO vraagt om aanvullende maatregelen.

De FNV vindt dat Nederland schril afsteekt bij landen als Frankrijk en Duitsland waar de overheid miljarden pompt in de economie. Ook vinden ze dat de verlenging van de regeling voor werktijdverkorting niet ver genoeg gaat.

VVD

Oppositiepartij VVD vindt dat vooral de maatregelen op de woningmarkt tekortschieten. Het kabinet stelt wonincorporaties in staat om projecten van projectontwikkelaars over te nemen en zo koopwoningen om te zetten in huurwoningen.

Volgens VVD'er Frans Weekers is dat zwaar onvoldoende. Hij pleit onder meer voor verruiming van de hypotheekgarantie.

De regeringspartijen CDA en PvdA zijn wel tevreden. Frans de Nerée (CDA) spreekt over een ''nuttig pakket''. Paul Tang (PvdA) noemt de maatregelen verstandig, omdat ze voorkomen dat de banken de kredietkraan dichtraaien.

Borgstelling

Het kabinet kwam in november met een eerste pakket maatregelen voor vervroegde afschrijving en borgstelling bij krediet aan kleine- en middelgrote bedrijven.

In het nu voorgestelde tweede pakket krijgen de grotere ondernemingen een impuls door een garantie van 50 procent bij het verstrekken van leningen tot 50 miljoen euro door banken of andere investeerders.

Ook wordt de regeling voor garantie bij exportkrediet verruimd naar Rusland en een aantal landen in Oost-Europa. Verder gaat het kabinet de vergoeding die zorginstellingen krijgen voor rente aanpassen om vertraging van bouwplannen te voorkomen.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende was in een toelichting op de maatregelen somber over de ontwikkelingen in de economie. Het beeld is slechter geworden sinds het Centraal Planbureau kwam met een extra prognose in verband met de financiële crisis, aldus de premier.

Bij de voorjaarsnota, waarover eind april definitief wordt besloten, moet blijken of bezuinigingen noodzakelijk zijn. Balkenende sloot die vrijdag niet uit.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie