GRONINGEN - Overheden, bedrijfsleven en wetenschappers proberen gezamenlijk het gebruik van biogas een duwtje in de rug te geven.

Zo komt Gasunie medio dit jaar met een nationaal certificeringsysteem voor biogas zodat duidelijk moet worden wanneer aardgas op milieuvriendelijke wijze opgewekt is. Dat bleek vrijdag op het symposium Mobiliteit en Duurzaamheid.

De bijeenkomst was georganiseerd door de provincies Groningen en Friesland, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, Gasunie en een aantal andere bedrijven.

Biogas, of groen gas, kan gebruikt worden om het huis te verwarmen, maar ook om op te rijden.

Mengsel

Voor het certificaat gaat deels hetzelfde op als voor groene stroom. Als iemand biogas tankt, koopt die een mengsel. ''Maar hier geldt wel hoe meer vraag hoe meer aanbod'', lichtte een woordvoerder toe.

Het gas wordt opgewekt door de vergisting van gft-afval bij de vuilverwerking in Wijster. ''Het spreekt mensen aan om op afval te rijden en het stinkt niet.''

Voertuigen

Biogas is geschikt voor alle voertuigen die nu ook al op gas rijden en zou voor minstens 70 procent minder CO2-uitstoot zorgen dan aardgas.

Op de bijeenkomst in Groningen werd ook bekendgemaakt dat het aantal aardgas-vulpunten dit jaar nog toeneemt van vijftien naar 55.

Ook gaat Gasunie binnenkort proberen om biogas door het gasnet te transporteren.