Duidelijkheid voor vrijwilligers van poppodia

DEN HAAG - De belastingdienst heeft samen met uitvoeringsorganisatie UWV en de Nederlandse poppodia afspraken gemaakt over controles van de fiscus op de beloning van vrijwilligers bij poppodia.

In het verleden bestond er vaak onduidelijkheid over de maximaal onbelaste vrijwilligersvergoeding en toegestane geschenken als consumptiebonnen en kaartjes voor medewerkers.

Dit leidde bij controles tot naheffingen en soms tot boetes, zegt een woordvoerster van de fiscus.

In een vrijdag in Groningen ondertekend convenant met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals wordt duidelijkheid geschapen. Vrijwilligers mogen in 2009 in totaal maximaal 1500 euro ontvangen.

Bovengrens

De bovengrens voor geschenken bedraagt 44 euro maximaal per persoon. De ondertekenaars gaan dit jaar nog verder praten over festivals en het verminderen van de administratieve rompslomp.

In het convenant is al afgesproken dat de podia die zich aansluiten verplicht hun cijfers verwerken in een zogenoemd poppodiumanalysesysteem waaruit de belastingdienst dan gegevens krijgt aangeleverd.

Ze hoeven dat niet meer per persoon aan tegeven. Als dit gebeurt, hoeft de belastingdienst niet zo vaak meer te komen controleren. De dienst is al een tijdje bezig met het sluiten van vergelijkbare convenanten met andere sectoren.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie