AMSTERDAM - Numico was donderdag de ster op een afwachtende effectenbeurs in Amsterdam. Beleggers keken nauwelijks naar de beroerde cijfers van het voedingsconcern uit Zoetermeer. Zij letten vooral op de nieuwe schoonveegende bezems die het kwakkelende concern weer uit het slop trekken.

Beursstemming (video): Numico verrast lusteloze beurs
Outlook Numico licht omhoog bijgesteld. Nedlloyd presteert onder verwachting. Plus de andere stijgers en dalers.

Gaandeweg groeide het vertrouwen op het Damrak, ondanks de krimp in de economie, die uit cijfers van het CBS bleek. Een weifelend begin, waarbij de belangrijkste graadmeter AEX zelfs even in de min gleed, veranderde gaandeweg in zekerder optreden. ING, dat aan het eind van de ochtend met cijfers naar buiten kwam, ondersteunde deze opmars van de AEX nog eens met meevallende cijfers.

De AEX klom met 2,78 punten of 0,9 procent naar 318,05 punten. Parijs was 0,7 procent hoger en Londen 0,6 procent. Frankfurt liet een stijging aantekenen van 0,9 procent.

Numico

"De cijfers zijn bij Numico niet het onderwerp. Iedereen wist al dat die niks waren. Het ging om de onderliggende strategie, de vooruitzichten, de aanpak van de vernieuwde leiding. Daarbij kwam nog eens dat de verguisde Amerikaanse vitaminedochter beter presteert dan verwacht", analyseerde een handelaar. Dat alles gaf het aandeel vleugels. Numico dikte de koers aan met 8 procent naar ,67 euro.

Beleggers zagen hun vertrouwen in de prestaties van bank/verzekeraar ING bevestigd. Voor publicatie vertoonde de koers al een stijgende lijn. Stabiele cijfers die beter waren dan analisten hadden verwacht, zorgden voor een klim met bijna 2,5 procent naar 18,13 euro. De concurrentie bleef achter. Fortis won ook, 1,2 procent, ABN Amro won nipt en Aegon stond op licht verlies.

Beleggers houden, ondanks pech en tegenvallers vertrouwen in het aandeel Ahold. Sinds vorige week was de supermarktketen weer weggezakt doordat de cijfers ondanks toezeggingen nog altijd niet op orde zijn. Daar kwam nog eens bij dat het Argentijnse onderdeel Disco nog steeds niet verkocht kan worden. Donderdag waren er weer veel kopers en steeg de koers met 2,6 procent naar 7,08 euro.

Ook elders in Europa kwamen er kwartaalcijfers los. Zo meldde de Duitse bankverzekeraar Allianz voor het eerst na vier kwartalen winst. Ingrepen bij de bankdivisie Dresdner Bank hebben echter nog niet alle problemen kunnen oplossen. Het aandeel zakte met 2,15 procent, goed voor de op een na onderste plaats in de beursindex van Frankfurt.

Deutsche Telekom zakte na de publicatie van zijn kwartaalcijfers ,45 procent weg. Er kwam onverwacht een nettowinst uit de bus en het concern gaat weer dividend betalen. De koersdaling is volgens handelaren het gevolg van winstnemingen.

De beurs van Frankfurt had verder te lijden onder de bekendmaking dat ook het tweede kwartaal is uitgemond in een krimp van de Duitse economie. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek (in voorlopige cijfers) ging de economie met 0,1 procent achteruit ten opzichte van het eerste kwartaal.

Euro

De euro liep donderdagmorgen op tot 1,1310 dollar. De slotkoers van woensdag bedroeg 1,1290 dollar. In ponden sterling bleef de Europese munteenheid staan op een koers van 0,7025.