Groen plan moet 100.000 banen opleveren

AMSTERDAM - Het kabinet moet de komende twee jaar ruim 3 miljard euro investeren in een groen banenplan. Dat levert Nederland ruim 100.000 extra banen op in onder meer de bouw, de autoindustrie en de metaalsector.

Dat stellen de vakcentrale FNV en de Stichting Natuur en Milieu in hun plan dat zij donderdag naar de Tweede kamer en het kabinet hebben gezonden.

De vakcentrale en de milieuorganisatie pleiten voor verlaging van de btw op milieuvriendelijke goederen en diensten. Nu zit daar 19 procent btw op; dat moet naar 6, vinden zij.

Lenen

Ook moeten mensen goedkoop kunnnen lenen om hun huis te isoleren. Daardoor zullen volgens de organisaties de komende jaren een half miljoen huizen energiezuinig worden gemaakt. Ook pleiten zij ervoor geplande investeringen in het openbaar vervoer en windenergie naar voren te halen.

Met dit plan stimuleer je werkgelegenheid in sectoren waar door de recessie veel klappen vallen, zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Maar tegelijkertijd vestigt het de aandacht op duurzaamheid. Het kabinet kan hier eigenlijk geen nee tegen zeggen, denkt Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu.

Belastingplan

Eind vorig jaar presenteerden de FNV en Natuur en Milieu samen een groen belastingplan. Daarin pleitten zij voor lagere lasten op arbeid en hogere op milieuvervuiling. Het bevatte vijftien voorstellen voor groene belastingen, die samen 10 miljard euro opleveren. Dat geld willen de vakcentrale en de stichting gebruiken voor lastenverlichting, vooral voor de onderkant van de arbeidsmarkt.

Het banenplan is volgens een woordvoerster van de FNV veel meer toegespitst op de huidige situatie en kan op korte termijn worden ingevoerd. Het belastingplan is meer voor de langere termijn en moet mensen bewust maken van de milieuproblematiek. Volgens een woordvoerster van Natuur en Milieu gaat het banenplan veel verder dan het belastingplan.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie