AMSTERDAM - Het kabelbedrijf UPC heeft zijn verliesprognose van donderdag nog dezelfde ochtend ingetrokken. Bij de presentatie van haar kwartaalcijfers verklaarde de onderneming voorbeurs over heel 2003 een nettoverlies van 69 miljoen euro te lijden.

Een paar uur later verstrekte UPC een nieuw overzicht, waarbij het verliescijfer was gewist. "We trekken het in, omdat er te veel onzekerheden zijn over bijvoorbeeld rente- en wisselkoersschommelingen", zei een woordvoerder.

De aanvankelijke verliesprognose was opmerkelijk, omdat UPC in de eerste helft van dit jaar een nettowinst wist te realiseren van ,4 miljoen euro. De zegsman wilde niet ingaan op de vraag waarom de onderneming verwacht in het tweede halfjaar zwaar in de min te belanden.

De onderneming zag haar winst oplopen van 46,3 miljoen in de eerste drie maanden naar 75,1 miljoen euro in het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal van 2002 boekte UPC een winst van 566,5 miljoen euro. Dat hoge resultaat was toen te danken aan eenmalige opbrengsten en positieve wisselkoerseffecten.

De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 359,4 miljoen euro. Dat is nauwelijks meer dan de 358,9 van dezelfde periode vorig jaar. Volgens UPC zijn de inkomsten voor een bedrag van 8 miljoen euro negatief beïnvloed door valutaschommelingen in Polen en Noorwegen.

In het eerste halfjaar nam het aantal abonnees toe met ruim .000. Dat is minder dan UPC zelf had verwacht.

UPC verwacht zijn financiële herstructurering dit kwartaal te kunnen afronden. De onderneming wil daarbij schuldpapieren van obligatiehouders omruilen in aandelen van de nieuwe houdstermaatschappij 'New UPC'. De uitvoering van het schuldsaneringsplan is vertraagd doordat schuldeiser InterComm Holdings, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, zich verzet. Het wachten is op een uitspraak van de Hoge Raad.