AMSTERDAM - Als het aan de PvdA in Amsterdam ligt, mogen binnenkort alle winkels in de hoofdstad hun deuren elke zondag openen. Dat plan presenteerde de PvdA donderdag in de gemeenteraad.

Het centrale stadsbestuur zou volgens de PvdA voortaan moeten beslissen over de zondagsopenstelling, zodat winkels in de hele stad kunnen vallen onder het zogenoemd toeristisch regime.

Nu beslist elk stadsdeel nog afzonderlijk of de winkels een vergunning krijgen om op zondag open te mogen.

Kabinet

Met het plan gaat de PvdA lijnrecht in tegen plannen van het kabinet. Dat werkt juist aan een wetsvoorstel om het winkelen op zondag in te perken.

Volgens de PvdA moeten ondernemers zelf kunnen beslissen of ze op zondag open willen zijn. Raadslid Michiel Mulder: ''Dat zou de lokale economie en de werkgelegenheid ten goede komen.''

Draagvlak

Mulder verwacht dat in de gemeenteraad veel draagvlak voor het plan bestaat. Het stadsbestuur keerde zich eerder al samen met de andere grote steden tegen de kabinetsplannen om het aantal koopzondagen te beperken.

Directeur Kees Verhoeven van MKB Amsterdam toonde zich verheugd met het voorstel. ''Ons uitgangspunt is: iedere ondernemer moet de mogelijkheid hebben op zondag open te zijn. Het liefst zouden we zien dat er helemaal geen Winkeltijdenwet zou zijn.''

Volgens Verhoeven kan het debat tussen hoofdstad en kabinet over de koopzondagen nog een ''lastige discussie'' worden.