'Nederland weinig bezorgd over klimaatverandering'

AMSTERDAM - Consumenten in opkomende economieën zijn veel bezorgerder over klimaatverandering dan die in Westerse landen.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek in 22 landen van managementbureau Accenture.

Bezorgd

In de ontwikkelde economieën zegt 31 procent bezorgd te zijn. In Nederland is slechts 18 procent van de geënquêteerden uiterst bezorgd over de klimaatproblemen.

Volgens een van de onderzoekers mogen overheden in Noord-Amerika en Europa er niet van uitgaan dat hun landen leidend zullen zijn in oplossingen. ''Als het Westen geen actie onderneemt, zullen de innovaties op het gebied van klimaatverandering gaan naar China, India en Brazilië.''

Invloed

Maar 13 procent van de Nederlanders gelooft dat klimaatverandering een rechtstreekse invloed op hun leven zal hebben. Daarmee liggen ze ruim onder het gemiddelde van 28 procent in andere Westerse landen. Slechts 17 procent van de Nederlanders wil een ander product kopen om de schade aan het milieu zo klein mogelijk te maken.

Een voorbeeld daarvan is het overstappen naar een andere energieleverancier. Consumenten blijken niet over te stappen omdat de energieleveranciers zich niet van elkaar weten te onderscheiden op het gebied van groene energie.
 

Tip de redactie