Donner broedt op plan deeltijd-WW

AMSTERDAM - Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner wil bedrijven de mogelijkheid geven werknemers gedeeltelijk te ontslaan.

De CDA-bewindsman hoopt zo te voorkomen dat mensen na een verwachte ontslaggolf langdurig aan de kant staan, zegt hij donderdag in een interview met het AD.

Donner voorziet massaontslagen en wil voorkomen dat die ontslagen leiden tot massawerkloosheid. Hij wil mensen zo veel mogelijk aan een nieuwe baan helpen.

Bij een 'deeltijd-WW' wordt een werknemer gedeeltelijk op straat gezet. In de tijd waarin niet wordt gewerkt kan iemand op zoek naar een nieuwe baan of zich laten omscholen.

Voorkomen

Woensdag werd bekend dat de regeling voor werktijdverkorting is verlengd tot 1 maart. De regeling is bedoeld om te voorkomen dat bedrijven als gevolg van de kredietcrisis mensen op straat zetten die zij over een paar maanden misschien alweer nodig hebben.

Voor de uren die niet worden opgevuld krijgen de werknemers tijdelijk een WW-uitkering. Tot dinsdag hadden 223 bedrijven werktijdverkorting gekregen. Volgens Donner moet de regeling voor werktijdverkorting plaatsmaken voor de deeltijd-WW.

Tip de redactie