Kamer en kabinet machteloos bij overname Essent

DEN HAAG - Kabinet en Tweede Kamer kunnen eigenlijk niets doen tegen de geplande overname van energiebedrijf Essent door de Duitse branchegenoot RWE.

Dat hield minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag de Tweede Kamer voor in een spoeddebat over de verkoop van Essent.

''Als je macht hebt, kun je dingen afdwingen. Die hebben wij en u niet'', zei Van der Hoeven tegen Kamerleden. Bijna de helft van de Kamer (PvdA, SP, PVV en GroenLinks) wil niet dat Essent aan RWE wordt verkocht. De PvdA-fractie riep lokale bestuurders op de verkoop af te keuren.

Essent

Essent is voor bijna tweederde in handen van drie provincies: Noord-Brabant, Overijssel en Limburg. Zij gaan miljarden verdienen als Essent voor 9,3 miljard euro verkocht wordt. Van der Hoeven zei dat ze met deze mede-overheden en andere aandeelhouders in gesprek gaat over haar wensen bij de verkoop. Zo moet Essent gesplitst worden in een deel voor de distributie en een deel voor de productie van energie.

De Kamer wil dat dat ook geld voor RWE, maar Van der Hoeven zei dat ze dat niet kan afdwingen, tot woede van de oppositie in de Kamer.

Splitsing

De EU-landen hebben eerder afgesproken dat energiebedrijven gesplitst worden. Nederland heeft als eerste EU-land de wetten daarvoor al ingevoerd. Kamerleden vrezen daarom dat Nederlandse energiebedrijven in een achterstandspositie komen ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten.

Van der Hoeven benadrukte dat er nog een lange weg is te gaan voor dat de verkoop van Essent definitief is. Zo kijkt de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) nog naar het splitsingsplan van Essent. Daarna kijkt Van der Hoeven er zelf nog naar. Ze verwacht begin april haar oordeel te kunnen geven. Als dat negatief is, krijgt Essent de kans het plan aan te passen.

Borssele

Van der Hoeven maakte ook duidelijk dat als de overname van Essent doorgaat, de kerncentrale Borssele hoe dan ook in Nederlandse handen blijft. Borssele is eigendom van Essent en energiebedrijf Delta. Beide bedrijven zouden moeten instemmen met de overdracht van Borssele. En Delta ''peinst er niet over'', zei Van der Hoeven. Delta liet zelf weten het aandeel van Essent in Borssele er bij te willen kopen.
 

Tip de redactie