Crisis hindert verhuizers op particuliere markt

DEN HAAG - Verhuisbedrijven in Nederland merken de gevolgen van de financiële crisis vooral op de markt voor particulieren.

Op de zakelijke markt, het verhuizen van bedrijven en instellingen, is voldoende werk voorhanden. Dat zei directeur André van Herk van UTS Nederland, een van de grootste nationale verhuisorganisaties, woensdag.

Brancheorganisatie Erkende Verhuizers bevestigt de door Van Herk geschetste situatie. ''De opdrachten in het zakelijke segment lopen gewoon door, maar bij particulieren is sprake van een flinke terugval'', aldus directeur Peter Overvliet.

''Dat de crisis effect heeft, is duidelijk. Kijk alleen al naar de verkoop van woningen, die vorig jaar met een kwart gedaald is.''

Voorzichtiger

Particulieren zijn een stuk voorzichtiger geworden en nemen meer tijd voor grote financiële beslissingen zoals verhuizen.

''Onzekerheid over het behoud van banen zal daar ook een rol in spelen'', aldus Van Herk. Verhuizers kampen volgens hem met een domino-effect dat begint bij minder werk voor makelaars, notarissen en aannemers.

Overvliet signaleert een kleiner aantal verhuizingen en merkt dat er nog eens naar de kosten gekeken wordt. ''Het risico bestaat dat mensen zelf gaan verhuizen om de kosten van het laten doen uit te sparen.''

Opslag

Daar staat tegenover dat de vraag naar opslag toeneemt. Mensen kiezen er nu vaker voor om te verbouwen, waarbij de huisraad tijdelijk wordt ondergebracht bij verhuizers.

UTS heeft duizend werknemers en maakt in goede tijden gebruik van ruim tweehonderd ingeleende krachten. Die laatste groep is naar huis gestuurd. ''We werken met minder mensen minder uren.'' De onderneming heeft 21 vestigingen in Nederland.

Moment van de waarheid

Volgens Overvliet heeft de crisis nog niet geleid tot het faillissement van een van zijn driehonderd leden, maar het huidige kwartaal is ''het moment van de waarheid.''

De leden zijn samen goed voor ongeveer 150.000 verhuizingen van particulieren per jaar. ''Dat zullen er minder worden, maar hoe sterk de daling zal zijn, is niet te zeggen.'' Ruim de helft van het aantal leden is uitsluitend actief op de markt voor particulieren.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie