KIEV/BRUSSEL - Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz blokkeert de doorstroom van Russisch gas naar Europa.

Dit ondanks een afspraak tussen Rusland, Oekraïne en Europa om de gaskranen dinsdag weer open te draaien.

Oekraïne stelde dinsdag geen gas door te voeren wegens de ''ondraaglijke Russische voorwaarden voor de doorvoer''.

Kou

Oost-Europa is nu een week verstoken van gas. In enkele landen zitten mensen daardoor in de kou en liggen fabrieken stil.

Rusland en Europa reageren boos dat de doorvoer niet op gang komt. ''De situatie is zeer ernstig. We vinden dat de situatie snel moet verbeteren. Er zijn geen redenen om de doorvoer tegen te houden'', zei een woordvoerder van de Europese Commissie.

Teleurstelling

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie belde dinsdag direct naar de Russische premier Vladimior Poetin. Barroso uitte zijn teleurstelling dat er nog steeds amper of geen gas binnenkomt.

De Oekraïense premier Julia Timosjenko zei dinsdag telefonisch tegen de Tsjechische premier Mirek Topolanek, die momenteel de EU voorzit, dat er problemen waren met een te lage druk op het gas afkomstig uit Rusland.

Transit

Het Russische energiebedrijf Gazprom zegt voorlopig niets te kunnen doen. ''Wij hebben de Europese Commissie laten weten dat wij nu geen kans zien om gas te leveren. Oekraïne heeft de route voor transit niet opengesteld, maar ons op cynische wijze gemeld dat het gastransportsysteem is omgeleid voor binnenlandse consumptie'', aldus Gazprom in een verklaring.

Een groep EU-waarnemers had in Oekraïne moeten controleren of Oekraïne geen gas aftapt voor eigen gebruik. De waarnemers hebben volgens de Europese Commissie echter nog geen volledige toegang gekregen tot de meters.

Afzettingsprocedure

De pro-Russische oppositie in Oekraïne wil een afzettingsprocedure tegen president Viktor Joesjtsjenko. Ex-president Viktor Janoekovitsj zei dat dinsdag tijdens een debat over het gasconflict met Rusland.

Hij eist ook dat de regering van premier Julia Timosjenko opstapt. Janoekovitsj, leider van de Partij van de Regio's, zei dat Oekraïne door de ruzie met Rusland de status van doorvoerland voor gas dreigt te verliezen. ''Temidden van een politieke en economische crisis hebben de autoriteiten Oekraïne laten zitten zonder gas en zonder vooruitzichten'', aldus Janoekovitsj.

Afzettingsprocedure

De oppositieleider maakte duidelijk dat hij vaart wil maken met een afzettingsprocedure tegen Joesjtsjenko. De communistische leider Petro Simonenko sprak zijn steun uit voor het voorstel van Janoekovitsj.

Dinsdagochtend hervatte Rusland de leveranties van gas via Oekraïense pijpleidingen aan Europa, maar Europese waarnemers constateerden dat er heel weinig gas door de leidingen stroomde.

Rusland beschuldigde daarop Oekraïne de doorvoer opnieuw te blokkeren. Rusland draaide begin januari de gaskraan dicht, omdat het een conflict heeft met Oekraïne over onder meer de betaling.