AMSTERDAM - De overname van energiebedrijf Essent door het Duitse RWE heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Dat heeft vakbond Abvakabo FNV dinsdag bekendgemaakt.

De grootste vakbond in de energiesector heeft met de besturen van Essent en RWE afgesproken dat de huidige arbeidsvoorwaarden en de pensioenvoorziening behouden blijven.

Na de overname gaat Essent volgens de plannen als zelfstandig onderdeel van RWE verder, in de huidige vorm met een eigen bestuur. RWE Nederland wordt geïntegeerd binnen Essent. Hierover zal Abvakabo FNV de komende maanden overleg voeren met de bedrijven.

Kritisch

Abvakabo FNV stelt ondanks de goede afspraken kritisch te blijven over de verkoop van een energiebedrijf aan een buitenlandse partij. Energiebedrijven zijn volgens de vakbond van groot publiek belang en zouden daarom in overheidshanden moeten blijven.

Spoeddebat

De Tweede Kamer houdt deze week op aandringen van de SP een spoeddebat met minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) over de aangekondigde overname.

SP en GroenLinks zullen dan proberen een stokje te steken voor de overname. Ook de PVV drong dinsdag aan op een spoeddebat.

SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant vindt dat het rijk desnoods de aandelen Essent moet overnemen van provincies en gemeenten, zodat de onderneming niet in handen komt van een buitenlands commercieel bedrijf.