DEN HAAG - De proef om met een financieel extraatje alleenstaande bijstandsouders met jonge kinderen te stimuleren om (meer) te gaan werken, wordt alsnog ingevoerd en uitgebreid.

Per 1 januari worden in 27 gemeenten ouders in de bijstand die naast de zorg voor hun kinderen in deeltijd werken, beloond met maximaal 120 euro per maand.

Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) dinsdag bekendgemaakt.

Aanvankelijk was het plan de proef te beginnen in vijftien gemeenten. De ouders zouden 100 euro per maand extra krijgen, maar de Raad van State had kritiek op het experiment. De voorganger van Klijnsma, Ahmed Aboutaleb, heeft het plan toen ingetrokken.

Doelgroep

In de 27 gemeenten wonen naar schatting 16.000 ouders met een bijstandsuitkering die tot de doelgroep behoren. Ook alleenstaande ouders die nu al bijvoorbeeld twaalf uur in deeltijd werken en dit uitbreiden, komen in aanmerking voor het extraatje.

Uren

De hoogte van de bonus is afhankelijk van het aantal uren dat de bijstandsgerechtigden gaan werken. Volgens een woordvoerster van Klijnsma zullen ouders die ongeveer 30 uur in de week werken de maximale extra uitkering krijgen van 120 euro in de maand.

Bij meer uren zijn mensen vaak uit de bijstand. Zodra ze na zes maanden nog uit de uitkering zijn, krijgen ze een beloning van minimaal 500 euro.

Navolging

Het experiment duurt tot 30 juni 2011 en kost 7 miljoen euro. Daarna bekijkt Klijnsma of het bredere navolging verdiend.

De proef is geslaagd als alleenstaande ouders meer gaan werken. Zo wordt er naar gestreefd dat van de mensen die nu al een kleine deeltijdbaan hebben, een kwart daarvan dat heeft uitgebreid naar tenminste 20 uur.