MOSKOU - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom hervat de levering van gas aan Europese landen via Oekraïense pijpleidingen. Dat meldde een Gazprom-medewerker dinsdag.

Volgens Gazprom is het gas om acht uur Nederlandse tijd weer gaan stromen. ''Alles is in orde'', aldus de Gazprom-medewerker.

Een woordvoerder van het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz bevestigde dinsdagochtend tegen persbureau AFP dat er weer Russisch gas door Oekraïense pijpleidingen richting Europa stroomt.

Europa

''Het Russisch gas begint aan te komen in Oekraïne. Het gas is bestemd voor Europa'', aldus de zegsman.

Naftogaz meldde dinsdagochtend verder dat Gazprom had verzocht om 76 miljoen kubieke meter gas over Oekraïens grondgebied te mogen transporteren. Normaal stuurt Gazprom ongeveer 300 miljoen kubieke meter gas via Oekraïne naar Europa.

Blokkeren

Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz heeft dinsdag toegegeven de doorstroom van Russisch gas te blokkeren. Dat gebeurt als gevolg van de ''ondraaglijke voorwaarden voor de doorvoer'', die de Russische gasgigant Gazprom Oekraïne heeft gesteld, aldus een woordvoerder van Naftogaz.

Europese waarnemers constateerden dat er heel weinig gas door de leidingen stroomde. Rusland beschuldigde daarop Oekraïne de doorvoer opnieuw te blokkeren.

Gasruzie

Het herstel van de levering van gas aan Europa betekent nog niet het einde van de voortslepende gasruzie tussen Rusland en Oekraïne.

Beide landen moeten nog altijd overeenstemming bereiken over de gasprijs die Oekraïne komend jaar moet betalen en over vermeende wanbetalingen bij vroegere gasleveranties.

Doorvoer

Het hervatte gastransport is dan ook alleen bestemd voor doorvoer naar de rest van Europa. Gazprom levert nog altijd geen gas direct aan Oekraïne.

Ongeveer 80 procent van het Russische aardgas dat is bestemd voor Europa, komt via pijpleidingen door Oekraïne.