DEN HAAG - Voormalig cultuurminister Elco Brinkman wordt voorzitter van de adviescommissie over innovatiemogelijkheden bij de gedrukte pers.

Dit heeft minister Ronald Plasterk van Cultuur maandag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers krijgt als taak binnen drie maanden advies uit te brengen over de wijze waarop innovatie binnen de krantensector gestimuleerd en gefinancierd kan worden. Voor het innovatiefonds heeft Plasterk 8 miljoen euro beschikbaar.

Toekomst

De commissie gaat voor de PvdA-bewindsman binnen zes maanden tevens in beeld brengen hoe het zit met de toekomst van de krantensector, die kampt met dalende oplagen, teruglopende advertentie-inkomsten, problemen met de bezorging en hoge rendementseisen waar de uitgeverijen aan moeten voldoen.

De commissie bestaat uit zeven leden. Naast voorzitter Elco Brinkman zijn dat Inge Brakman van het Commissariaat voor de Media, hoofdredacteur Bart Brouwers van dagblad Sp!ts, Paul Molenaar, voormalig CEO van Ilse Media, hoofredacteur Rimmer Mulder van de Leeuwarder Courant, VPRO-directeur Peter Schrurs en journalist Yvonne Zonderop.

Knelpunten

''Ik verwacht dat de commissie aanbevelingen doet om knelpunten zoveel mogelijk weg te nemen, zodat de pers ook in de toekomst zo goed mogelijk in staat zal zijn om zijn belangrijke rol bij de nieuwsvoorziening en opinievorming te vervullen'', schrijft Plasterk.

Volgens de minister bevinden de kranten, nieuwsbladen en opinietijdschriften zich in zwaar weer. ''Door de kredietcrisis dreigen uitgeverijen niet langer te investeren in innovatie. De overheid kan hier een handje helpen. De sector heeft het geld hard nodig om in de toekomst te kunnen overleven'', zegt Plasterk in een toelichting aan het ANP.

Adviseren

''De commissie kan me adviseren welke media in aanmerking komen voor het innovatiefonds, wat de criteria dienen te zijn en hoe de besluitvorming dient te verlopen over de toekenning van het geld.''

''De tweede taak van de commissie gaat over de toekomst van de perssector. Sommige kranten zijn in handen van buitenlandse investeerders. Niet allemaal dragen ze de pers een warm hart toe. Er zijn ook problemen bij de bezorging en de distributie. De helft van de kosten van een krant komen voor rekening van drukken en distributie, dat kostenaspect wil ik ook tegen het licht houden.''