ROME - De luchtvaartcombinatie Air France-KLM neemt een minderheidsbelang in haar Italiaanse branchegenoot Alitalia.

Het bestuur van Alitalia is daarmee maandag akkoord gegaan, zo maakte het maandag bekend. Air France-KLM betaalt 320 miljoen euro voor het belang.

Het zou gaan om een belang van 25 procent. Het overnamebedrag is nog niet bekendgemaakt, maar vorige week werd gesproken over een bedrag van 300 miljoen euro.

Overeenkomst

Een overeenkomst was zondag al zo goed als zeker geworden nadat de Italiaanse premier Berlusconi had gezegd dat Lufthansa uit de race was.

Het Duitse bedrijf was in gesprek met Alitalia, maar heeft uiteindelijk geen bod gedaan op een belang in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij.

Buitenlandse partner

De nieuwe eigenaren van Alitalia hebben enkele maanden gezocht naar een buitenlandse partner.

Air France-KLM had vorig jaar zomer al een poging gedaan om geheel Alitalia over te nemen, maar deze strandde op verzet van de Italiaanse vakbonden. In een verder verleden hebben KLM en Alitalia fusiebesprekingen gevoerd.

Ondergang

Alitalia was vorig jaar door aanhoudende verliezen nagenoeg failliet. De nationale luchtvaartmaatschappij van Italië werd uiteindelijk van de ondergang gered door een groep Italiaanse investeerders, verenigd in het consortium CAI.

Met Air France-KLM als partner krijgt het luchtvaartbedrijf de broodnodige armslag in het buitenland.

Luchtvaartmarkt

Italië zelf is de op drie na grootste luchtvaartmarkt van Europa. Voor het zakenverkeer is Noord-Italië een interessante bestemming. Daarnaast trekt het land jaarlijks veel toeristenverkeer.