AMSTERDAM - Het aantal valse eurobiljetten dat het afgelopen jaar in Nederland is onderschept, is gestegen met 35 procent ten opzichte van 2007 tot 49.294. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) maandag bekend.

Wereldwijd werden vorig jaar 666.000 valse eurobiljetten aangetroffen, aldus de Europese Centrale Bank (ECB) maandag. Dat is bijna 20 procent meer dan in het jaar ervoor.

Volgens de ECB blijft daarmee het aantal vervalsingen laag vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop. Dat waren er in de tweede helft van 2008 gemiddeld 12 miljard.

Lage cijfers

Ook voor Nederland gaat het procentueel om lage cijfers. Het aantal echte eurobiljetten in omloop in Nederland is niet bekend.

DNB kan de toename van het aantal valse biljetten niet precies verklaren. ''Het is een golfbeweging'', zei een woordvoerder van de centrale bank.

Controleren

Een verheugend feit is volgens de zegsman dat het aantal valse biljettten in Nederland in de tweede helft van 2008 iets lager was ten opzichte van de eerste jaarhelft. ''Detailhandelaren controleren steeds duidelijker. Dat heeft wellicht een afschrikwekkende werking op valsmunters.''