BASEL - De internationale economie kruipt waarschijnlijk in 2010 weer uit het dal van de huidige recessie. Dat stelde de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet maandag na afloop van een topontmoeting van internationale centralebankiers.

''De economie zal in 2009 wereldwijd sterk verzwakken, met een krimp in alle geïndustrialiseerde landen. Maar 2010 zou het jaar van het herstel moeten zijn'', aldus Trichet.

Volgens de ECB-voorzitter zal de economie volgend jaar profiteren van de lagere olieprijs en de hogere uitgaven van overheden.

Trichet was maandag voorzitter van een overleg waarbij 's werelds belangrijkste centralebankpresidenten de ontwikkeling van de wereldeconomie bespraken.

Rentetarieven

Centrale banken hebben de afgelopen maanden wereldwijd hun rentetarieven fors verlaagd in een poging hun economieën voor een diepere recessie te behoeden.

Volgens Trichet hebben de centrale banken hiermee, samen met regeringen die hun uitgaven verhoogden, het financiële systeem behoed voor een totale ineenstorting.

Hij voegde er echter aan toe dat de financiële instellingen nog niet alle belangrijke beslissingen doorberekenen aan hun klanten.

Consumenten

De renteverlagingen van centrale banken zijn vooral bedoeld om het voor consumenten en bedrijven aantrekkelijker te maken om geld te lenen.

Hiervoor is het echter wel noodzakelijk dat de commerciële banken de lagere rentetarieven die de centrale bank hen in rekening brengt, doorberekenen in de rente die zij aan hun klanten vragen.