ESSEN - Het Duitse energiebedrijf RWE doet een bod op zijn Nederlandse branchegenoot Essent. RWE, het een na grootste nutsbedrijf van Duitsland, waardeert Essent op 9,3 miljard euro. Dit maakten de twee bedrijven maandag bekend.

Naar verwachting wordt de overname in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.

Alle aandeelhouders van Essent, waaronder de provincies Noord-Brabant, Overijssel en Limburg, zijn akkoord met het bod. RWE stelde als voorwaarde voor het gestand doen van zijn bod dat 80 procent van de aandeelhouders akkoord zou gaan met het bod.

Nu 100 procent van de aandeelhouders zijn fiat heeft gegeven is aan die eis al voldaan.

Onderdelen

Niet alle onderdelen van Essent gaan mee in de verkoop. RWE krijgt alleen de commerciële activiteiten op het gebied van energielevering in handen. De netwerkactiviteiten en de afvalverwerking gaan niet naar RWE.

Onafhankelijk onderdeel

Essent, dat naar omzet gemeten het grootste energiebedrijf van Nederland is, wordt een onafhankelijk onderdeel binnen het Duitse concern.

Het merk Essent blijft bestaan. De onderneming zal de exploitatie binnen de Benelux-regio voor zijn rekening nemen.

Personeel

Naar verwachting heeft de overname geen ingrijpende gevolgen voor het personeel. Het bestaande sociale plan blijft geldig en Essent verwacht geen nadelige effecten op de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden.

Essent maakte vorig jaar bekend dat het op zoek was naar een internationale partner. Essent zou als zelfstandige partij te klein zijn om te kunnen overleven op de Europese energiemarkt.

Persconferentie

ssent houdt om 16.00 uur een persconferentie. Hierbij zullen Michiel Boersma, de bestuursvoorzitter van Essent en Jürgen Grossmann, de topman van RWE, aanwezig zijn.