MOSKOU - Rusland heeft de Europese Unie toegezegd om dinsdagochtend om acht uur de gaskraan via Oekraïne naar de EU weer open te draaien. Dat heeft EU-commissaris Andris Piebalgs (Energie) maandag in Brussel gezegd.

Hij doelde op acht uur Brusselse tijd. ''Het zal nog even duren voordat het gas de consumenten bereikt: zo'n 24 tot dertig uur'', zei Piebalgs na topoverleg met Russische functionarissen in Brussel.

Vele huishoudens en bedrijven in Oost-Europa en in Balkanlanden zitten zonder gas, sinds Rusland vorige week de gaskraan dichtdraaide. Deze landen zijn geheel afhankelijk van de gasleiding door Oekraïne.

Problemen

Rusland had tot dusver problemen met een eerder akkoord over hervatting van de gastoevoer. Zo weigerde Rusland medewerking, omdat Oekraïne geen Russische waarnemers wilde toelaten.

Later was er nog eens een blokkade, omdat de Oekraïense regering nog iets had geschreven op het ondertekende akkoord.

Voorwaarden

Inmiddels voldoen de Europese Unie en Oekraïne aan alle Russische voorwaarden. Een daarvan is dat een groep Europese en Russische waarnemers erop toeziet dat Oekraïne geen gas aftapt voor eigen gebruik.

Rusland en Oekraïne vechten elk jaar rond 1 januari een commercieel geschil uit over de gasprijs. Wegens dat geschil weigert het Russische energiebedrijf Gazprom levering aan Oekraïne. 

Europa

Met het akkoord kan het gastransport van Rusland naar Europa worden hervat, maar het conflict tussen Rusland en Oekraïne is er nog niet mee opgelost.

Hiervoor moeten Gazprom en het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz eerst overeenstemming zien te bereiken over de gasprijs die Oekraïne dit jaar moet betalen en over de vermeende schulden die de Oekraïners zouden hebben op vroegere gasleveranties.

Scheiding

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) pleit voor een scheiding van het doorvoernetwerk van gas in Oekraïne van het net dat zorgt voor het binnenlands verbruik.

Zij wees er in een vraaggesprek met de EO op dat het niet de eerste keer is dat de gasvoorziening in Europese landen in het gedrang komt door een conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Van der Hoeven spreekt maandagmiddag in Brussel met de andere energieministers van de Europese Unie over de problemen in Oekraïne.

De CDA-bewindsvrouw zei ook dat het niet mogelijk is Nederlands gas te exporteren naar landen in Europa die werden afgesloten van het Russisch gas, onder meer omdat daarvoor onvoldoende transportmogelijkheden zijn.