AMSTERDAM - Het ziet er niet naar uit dat Europese landen binnen afzienbare tijd weer van Russisch gas worden voorzien. Wat de Russen betreft is de overeenkomst met Oekraïne die zondag werd getekend alweer van de baan.

Oekraïne heeft volgens de Russen handgeschreven notities aan de overeenkomst toegevoegd, die onacceptabel zijn.

De Russische president Medvedev heeft dat zondag gezegd. ''We zijn gedwongen het document als ongeldig te beschouwen en zullen de gemaakte afspraken niet nakomen totdat deze toevoegingen zijn verwijderd'', aldus Medvedev.

Toevoeging

De Tsjechische premier Mirek Topolanek heeft zondag namens de Europese Unie zijn Russische collega Vladimir Poetin verzekerd dat een omstreden toevoeging aan een akkoord over gasdoorvoer geen bindend onderdeel van die overeenkomst is.

Het akkoord over het internationale toezicht op de doorvoer van Russisch gas door Oekraïne is dit weekeinde ondertekend. Maar behalve handtekeningen werd er zondag in Kiev nog wat extra's aan toegevoegd.

Rusland beschouwt dat onaanvaardbaar en verwees het akkoord daarom naar de prullenmand. Topolanek bezwoer Poetin telefonisch dat de toevoeging slechts een mening van de Oekraïense regering behelsde. Poetin wil het akkoord alleen zonder de toevoegingen.

Ondertekenen

Oekraïne is bereid een akkoord over de doorvoer van gas met de EU en Rusland te ondertekenen zonder er commentaar bij te zetten. De Europese Commissie heeft dit laat op zondag laten weten.

De Oekraïense premier Julia Timosjenko heeft de president van de Europese Commisie, José Manuel Barroso, beloofd het document nog eens te tekenen en dan zonder opmerkingen te plaatsen, meldde een woordvoerder van de commissie.

Poetin

Poetin heeft aan José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, voorgesteld dat een Russische delegatie maandag een ontmoeting heeft met EU-ministers in Brussel.

Oekraïne tekende zondag een akkoord om internationale waarnemers te laten toezien op de levering van Russisch gas via Oekraïne aan Europa. De eerste internationale waarnemers arriveerden zondag ter plekke.

Het akkoord betrof de gastoevoer via Oekraïne aan Europa. De gaskraan naar Oekraïne zou vooralsnog dicht blijven.

Kopie

Een officiële kopie van het akkoord voor Rusland liet even op zich wachten. Medvedev had daarop zondag gezegd dat Rusland de gasstromen naar Europa pas weer op gang zou brengen als Rusland een kopie had ontvangen en alle waarnemers op hun plek waren.

Rusland draaide anderhalve week geleden de gaskraan naar Oekraïne dicht vanwege een conflict over de prijs. Veel Europese landen krijgen daardoor geen of minder Russisch gas.

Volgens Rusland tapt Oekraïne gas af voor eigen gebruik, Oekraïne ontkent dit. Zaterdag tekende Rusland daarom met de EU al een akkoord over de voorwaarden van de controle op de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne.

Zakelijk

Het conflict tussen de twee landen is volgens Gasunie-topman Marcel Kramer in hoofdzaak een zakelijk conflict, waarvan de oorzaak ligt in de prijsverschillen tussen Oost- en West-Europa.

Om sterker te staan in het internationale speelveld stelde Kramer in het programma Buitenhof voorstander te zijn van gemeenschappelijk Europees energiebeleid.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken vindt dat het gasconflict eens te meer aantoont dat Europa kwetsbaar is. Zij wil de risico's spreiden.