ZURICH - De Zwitserse bank UBS verwacht een boete van ongeveer 2 miljard Zwitserse frank (ruim 1,3 miljard euro) in verband met een Amerikaans belastingonderzoek. Dat schrijft de Zwitserse zondagskrant Sonntag.

De bank is het middelpunt van een Amerikaans onderzoek naar mogelijke belastingfraude, waarbij rijke Amerikanen werden geholpen hun geld te 'verbergen' op Zwitserse bankrekeningen. Afgelopen vrijdag liet de bank weten dat ze alle overzeese rekeningen van Amerikaanse klanten sluit.

Verlies

Een andere Zwitserse krant, Sonntagszeitung, stelt dat de bank over het laatste kwartaal van 2008 waarschijnlijk een verlies van ongeveer 8 miljard Zwitserse frank heeft geleden, waardoor de verliezen over het hele jaar zouden oplopen tot circa 20 miljard frank. De krant vermeldt geen bronnen.

Een woordvoerster van de bank wilde geen commentaar geven op de resultaten over het vierde kwartaal en noemde het bericht over de boete ,,pure speculatie''.

In het derde kwartaal van afgelopen jaar boekte UBS een kleine winst, na een verlies van ongeveer 12 miljard frank over het eerste halfjaar. De bank waarschuwde dat haar in het laatste kwartaal mogelijk een klap van vele miljarden te wachten staat.