ALGIERS - Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken is positief gestemd over de mogelijkheid dat Algerije aardgas gaat leveren aan ons land.

Zij heeft daarover in de hoofdstad Algiers gesproken met minister Chakib Khelil, die een uitnodiging aanvaardde voor een bezoek aan ons land.

Nederland wil vloeibaar gemaakt aardgas, LNG, vanuit Algerije per schip laten aanvoeren naar de Maasvlakte. Daar is een terminal in aanbouw, die over twee jaar dit gas kan opslaan. Van daaruit kan het via het Nederlandse net verspreid worden naar andere landen.

Gasrotonde

Nederland heeft de ambitie om de ''gasrotonde'' van Europa te worden. Het Nederlandse gas raakt langzaam maar zeker op, maar lege gasvelden en leidingen kunnen gebruikt worden om vanuit ons land gas uit andere landen door te voeren.

Nederlandse energiemaatschappijen spraken tijdens het tweedaags bezoek van Van der Hoeven onder meer met het Algerijnse staatsenergiebedrijf Sonatrach.

Algerije, Saoedi Arabië, Rusland en Kazachstan zijn voor Nederland de ''prioriteitslanden'' voor de diplomatie om de energievoorziening op lange termijn veilig te stellen.

Kwetsbaar

Volgens Van der Hoeven heeft het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne eens te meer aangetoond, dat Europa kwetsbaar is. Zij maakt zich binnen de Europese Unie sterk voor de aanleg van nieuwe pijpleidingen voor gas, zoals de Nordstream-pijpleiding onder de Baltische Zee en voor de Nabuco pijplijn, die vanuit Azië via Turkije in Oostenrijk moet uitkomen.

Bovendien wil de CDA-bewindsvrouw de risico's spreiden. LNG kan vanuit meerdere landen aangevoerd worden. Algerije levert al aardgas via pijpleidingen aan Zuid-Europa en levert al LNG aan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.