NOVO OGARYOVO - De gascrisis die Europa heeft getroffen, wordt ondanks de inspanningen om tot een oplossing te komen, steeds erger.

Dat zei de Russische premier Vladimir Poetin zaterdag voor het overleg met de Tsjechische premier Mirek Topolánek, wiens land voorzitter is van de Europese Unie.

Poetin haalde daarbij uit naar Oekraïne. ''Zij zijn verantwoordelijk voor de gasblokkade en maken het alleen maar erger. We zullen er alles aan doen om de crisis zo snel mogelijk op te lossen.''

Akkoord

Om deze woorden kracht bij te zetten hebben Rusland en de Europese Unie zaterdag een akkoord getekend over de voorwaarden voor de controle op de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne naar Europa.

De Tsjechische premier Mirek Topolanek wil zaterdagavond nog naar Kiev vliegen om de overeenkomst ook door Oekraïne te laten tekenen.

Alleen dan zal Rusland de gasleveringen aan Europa hervatten.

Rekening

Het Russische staatsbedrijf Gazprom levert Oekraïne sinds 1 januari geen gas meer. Kiev zou nog een rekening van 1,6 miljard dollar open hebben staan voor de invoer van gas uit Rusland in november en december.

Daarbovenop komen boetes van 450 miljoen dollar voor het te laat betalen.

Overeenstemming

Ook hebben de twee landen nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuw contract dat 1 januari dit jaar moest ingaan.

Daar komt bij dat Rusland Oekraïne beschuldigt van het stelen van gas dat voor Europa is bedoeld. Kiev ontkent dit.

Gasvoorraad

Veel Oost-Europese landen hebben door het gasconflict bijna geen gasvoorraad meer. Oekraïne maakte zaterdag bekend aardgas uit eigen reserves te leveren aan Bulgarije en Moldavië. Het zou gaan om twee miljoen kubieke meter gas per dag.

Hongarije gaat aardgas leveren aan Kroatië en Bosnië. Dat heeft de Hongaarse minister van Energie Csaba Molnar zaterdag bekendgemaakt.

Hij zei verder dat de leveringen onmiddellijk stopgezet kunnen worden als de nationale gasvoorziening in gevaar komt.