BREDA - De vakanties van Nederlanders dragen jaarlijks 7,9 procent bij aan de uitstoot van CO2 van de gehele Nederlandse economie. Dat is bijna net zoveel als de hele chemische industrie in Nederland.

Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek 'Reizen op grote voet 2005' van onderzoeksbureau NRIT en de hogeschool voor toerisme in Breda.

Vakanties

De vakanties zijn jaarlijks goed voor 14,4 megaton CO2, de chemische industrie voor 15,5 megaton, stellen de onderzoekers. Niet alle vakanties belasten het milieu. 15 Procent van de vakanties (fietsvakanties, kamperen) levert zelfs een lagere milieubelasting per vakantiedag op dan thuisblijven.

De milieubelasting van vakanties is over het algemeen groter naarmate die verder weg wordt gevierd. Dat heeft alles te maken met het vervoermiddel, dat in de meeste gevallen het vliegtuig is. Verre vakanties leveren vier keer zoveel CO2-emmissies op als de gemiddelde vakantie.

Milieubelasting

''Een groot deel van de Nederlandse toeristen gaat dichtbij op vakantie, naar Frankrijk bijvoorbeeld, en is daarmee verantwoordelijk voor 20 procent van de milieubelasting door vakanties. De andere 80 procent veroorzaken mensen die verre reizen maken'', aldus Paul Peeters, lector duurzaam toerisme aan de Bredase hogeschool, zaterdag in dagblad Trouw.

Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt uit 2005 van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-Nipo Research. Het CVO houdt continu bij waar Nederlanders op vakanties gaan, hoe lang en met welk vervoermiddel.