BRUSSEL - Energie-experts van de Europese Unie hebben landen als Nederland, Groot-Brittannië en Polen opgeroepen meer gas te produceren om het gebrek aan Russisch gas te compenseren.

Ook Noorwegen en Roemenië zouden meer gas moeten leveren nu veel Europese landen verstoken blijven van gas als gevolg van de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne.

De experts hebben per land de gasreserves in kaart gebracht. Ook stelden ze een lijst op van mogelijke maatregelen om de landen die het meest zijn getroffen te kunnen helpen.

In vooral Oost- en Centraal-Europa zitten tienduizenden huishoudens in de kou nu er geen Russisch gas meer door pijpleidingen in Oekraïne naar het Westen stroomt.

Productie

Een van de maatregelen op korte termijn is dat de landen de productie tot het maximum verhogen. Zo zou Nederland gedurende twee weken de productie met 10 procent kunnen verhogen, zo staat in de verklaring.

Een andere oplossing zou kunnen zijn dat landen meer uit hun reserves halen en deze met de meest getroffen landen delen.

Toch zijn de mogelijkheden beperkt, zei een woordvoerder van minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven.

Het is technisch onmogelijk om bijvoorbeeld gas uit Nederland via pijpleidingen naar Roemenië en Bulgarije te transporteren.

Betalingen

Oekraïne en Rusland hebben ruzie over achterstallige betalingen en kunnen het niet eens worden over een nieuwe gasprijs.

Moskou draaide daarop op nieuwjaarsdag de gaskraan naar het buurland dicht. Ook grote delen elders van Europa zijn daardoor verstoken gebleven van gas.

Ministers

Maandag komen de EU-ministers van Energiezaken in Brussel bijeen om over het conflict en mogelijke oplossingen te praten. Minister Van der Hoeven zal daar, gelet op de voorzieningszekerheid voor de lange termijn, aandacht vragen voor de ontwikkeling van alternatieve aanvoerroutes, waaronder de Nordstream- en Nabucco-pijpleidingen.

De eerste loopt via de Oostzee naar Duitsland, de tweede via Turkije en Oostenrijk.