ROTTERDAM/SAN FRANCISCO - Nederlandse havenwerkers krijgen in hun strijd over de pensioenen steun van Amerikaanse collega's.

Leden van Teamsters Union en International Longshore and Warehouse Union demonstreren maandag in San Francisco voor uitbetaling van het havenpensioen. Dat hebben woordvoerders van Deltalinqs en FNV Bondgenoten vrijdag meegedeeld.

De Amerikaanse vakbonden hebben zich solidair verklaard en houden een protestactie bij het gebouw van Transamerica Pyramid, dochteronderneming van Aegon.

Pensioenen

Werkgevers en werknemers in de havens van Rotterdam, Amsterdam en Zeeland liggen al tijden overhoop met verzekeraar Aegon en pensioenverzekeraar Optas over de pensioenen van de havenwerkers.

Aegon nam beheerder van het havenpensioenfonds Optas in 2007 over voor 1,5 miljard euro. Door een wijziging in de statuten kan Optas de opbrengst gebruiken voor sociale en culturele evenementen. D

at zit de havensector niet lekker. Die meent dat het geld moet terugvloeien naar de gepensioneerden, de toekomstig gepensioneerden en de werkgevers.

Delegatie

Een vierkoppige Nederlandse delegatie, bestaande uit een werknemer, werkgever, vakbondsman en de voorzitter van de Stichting Belangenbehartiging Pensioengerechtigden van de Vervoer- en Havenbedrijven (BPVH), vertrekt zaterdag naar San Francisco om het protest bij te wonen.

Ze keren dinsdag weer terug om woensdag bij de behandeling van de jaarrekeningenprocedure van Stichting BPVH tegen Aegon te zijn, die de ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam behandelt.