WASHINGTON - Het economisch team van de aankomende Amerikaanse president Barack Obama gaat het hulpprogramma ter waarde van 700 miljard dollar dat bedoeld was voor de financiële sector aanpassen.

Dat heeft een adviseur van Obama vrijdag gezegd. Het steunplan, bekend onder de Engelse afkorting TARP, is in het najaar door het Congres goedgekeurd.

Inmiddels is er veel kritiek op het plan. Veel belangrijke sectoren zouden niet in het steunprogramma zijn opgenomen. Daarnaast heeft een commissie van het Congres geconcludeerd dat er te weinig toezicht bestaat op de besteding van het geld.

Huizenbezitters

Obama zou een deel van de fondsen willen inzetten om huizenbezitters te steunen. Ook zou hij meer leningen willen verstrekken aan gemeenten, kleine bedrijven en consumenten.

Obama kondigde donderdag onder meer belastingverlagingen aan voor huishoudens. Leden van zijn eigen Democratische Partij zetten vrijdag al vraagtekens bij het plan. Volgens hen zullen dergelijke maatregelen de consumptie niet direct stimuleren.