DEN HAAG - Het kabinet wil voorlopig geen verbod instellen op vuurwerk voor consumenten. Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vrijdag gezegd na afloop van de eerste ministerraad van het nieuwe jaar.

''Het kabinet gaat nu niet over tot het verbieden van vuurwerk'', aldus Ter Horst.

Donderdag werd bekend dat een groep burgers de benodigde 40.000 handtekeningen binnen heeft gehaald die nodig zijn om de Tweede Kamer zich over een verbod te laten buigen. Sinds 1 januari kunnen Nederlanders hiervoor een burgerinitiatief via internet ondertekenen.

Burgerinitiatief

Het is overigens nog de vraag of de Tweede Kamer het initiatief daadwerkelijk aan de orde zal stellen. Het onderwerp van een burgerinitiatief mag de laatste twee jaar niet in de Kamer aan de orde zijn geweest.

Volgens Ter Horst zijn er ongeveer evenveel Nederlanders voor als tegen een verbod op consumentenvuurwerk. Er komt daarom geen verbod. Wel wil zij het illegale vuurwerk blijven aanpakken, omdat daarmee de meeste ongelukken gebeuren.

Kans

De initiatiefnemers, de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag), vinden dat de minister hun voorstel een kans moet geven om te worden behandeld in de Kamer. Dat er in korte tijd zoveel handtekeningen binnen zijn gekomen, geeft volgens hen aan dat er landelijk wel steun voor is.

Het totale aantal handtekeningen groeit met duizenden per dag. ''Ze blijven binnenstromen, ook al hebben we de 40.000 al gehaald'', aldus Bonte.