AMSTERDAM - Eureko krijgt een miljard kapitaalinjectie van een van haar grootste aandeelhouders Vereniging Achmea.

Dat melden bronnen rond Eureko aan het Financieele Dagblad. De grootste verzekeraar van Nederland voert daarover besprekingen met Rabobank en Vereniging Achmea, de twee grootste aandeelhouders van de onderneming.

De financiële instellingen ING, SNS Reaal en Aegon kregen het afgelopen najaar miljarden steun van de overheid. Eureko heeft niet aangeklopt bij minister Bos (Financiën).

Geen haast

''We hebben behoefte aan extra kapitaal, maar hebben geen haast'', aldus een woordvoerder van Eureko, die verder geen financiële details wilde geven. ''We hebben twee sterke aandeelhouders. Er vinden doorlopend besprekingen met ze plaats.''

Vereniging Achmea is met een belang van 54 procent de grootste aandeelhouder. Rabobank heeft 39 procent van de verzekeraar, het moederbedrijf van Interpolis en Achmea, in handen.

Solvabiliteit

''De solvabiliteit van Eureko voldoet ruimschoots aan de eisen van De Nederlandsche Bank'', benadrukt de woordvoerder.Als het kapitaal er niet komt gaat de beoordeling van kredietbeoordelaars mogelijk wel omlaag. ''De kredietrating is nu goed en dat willen we graag zo houden.'' Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde in december al het vooruitzicht voor Eureko.

Eureko heeft in de eerste zes maanden van vorig jaar een fors lagere winst geboekt door de aanhoudende onrust op de financiële markten. De verzekeraar zei toen te verwachten dat de onrust ook in de tweede helft van het jaar een ''significante impact'' zal hebben op de winst. In maart publiceert Eureko zijn cijfers.

Opgestapt

Op 2 januari werd bekendgemaakt dat bestuursvoorzitter Maarten Dijkshoorn van Eureko is opgestapt om persoonlijke redenen. Het is het tweede vertrek in korte tijd. In juli stapte financieel directeur Roel Wijmega op, ook wegens persoonlijke redenen. Het vertrek van de twee topmannen heeft volgens Eureko geen verband met de prestaties van de verzekeraar.