BRUSSEL - Rusland weigert een akkoord te ondertekenen over hervatting van de gastoevoer naar de EU via Oekraïne. Dat meldde EU-commissaris Andris Piebalgs (Energie) donderdag na overleg met Russische en Oekraïense vertegenwoordigers.

Het doel was dat Rusland de gastoevoer naar de EU zou hervatten zodra waarnemers in Oekraïne erop zouden toezien dat daar geen gas werd afgetapt. De EU-waarnemers zijn vrijdag al ter plaatse.

De Russen willen nu ook eigen waarnemers sturen naar de gasbuis. Oekraïne gaf daar echter geen toestemming voor bij de eindbespreking over het akkoord.

Wintertijd

Commissaris Piebalgs zei dat hij de komende dagen blijft bellen en overleggen met betrokken partijen: ''Er zal een akkoord zijn. We moeten dit snel oplossen. Het is wintertijd. We hebben nú gas nodig, niet over een week.''

De EU-commissaris sprak over een energiecrisis voor de EU. Meerdere Oost-Europese landen krijgen sinds enkele dagen geen gas meer uit Rusland. Ze teren in op hun voorraden, die snel opraken.

Piebalgs zei dat de situatie nu ernstiger is dan in 2006, toen Rusland dezelfde gaskraan drie dagen lang afsloot. Dat besluit was eveneens wegens stukgelopen onderhandelingen over de prijs.

Akkoord

De Oekraïense regering had donderdag ingestemd met de komst en controle van EU-waarnemers. ''Wij zijn klaar om ons deel van het akkoord uit te voeren'', zei Piebalgs. De waarnemers zijn tien à twaalf deskundigen, vooral afkomstig van gasbedrijven.

Vrijdag komen vertegenwoordigers van de 27 EU-landen bijeen om de gasvoorraden en -toevoer vast te stellen. Ze kunnen eventueel noodmaatregelen bedenken, zoals het bevoorraden van getroffen landen op andere manieren.

Maandag komen de ministers van Energie van de 27 EU-landen bijeen voor crisisberaad in Brussel. De ministers kunnen dan zo nodig beslissen over eventuele voorstellen voor noodmaatregelen.