NUNSPEET - Vakbonden bereiden acties voor tegen de stichting Philadelphia Zorg. Abvakabo FNV en NU'91 willen daarmee een sociaal plan afdwingen bij de in financiële problemen verkerende stichting.

Er is ondanks lang overleg nog geen akkoord over een sociaal plan. Het herstelplan van Philapdelphia voorziet erin dat 330 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Daarvan verdwijnen er 250 via natuurlijk verloop. Philadelphia zegt de zorg zoveel mogelijk te willen ontzien. Gedwongen ontslagen betreffen voornamelijk banen in het management en ondersteunende diensten.

''Philadelphia heeft geen liquiditeitsprobleem voor januari'', stelt de stichting op de website. ''Dat wil zeggen dat er voldoende financiële middelen zijn voor de salarissen.'' Wel erkent een woordvoerster dat er maandelijks verlies wordt geleden.

Curatele

Bij Philadelphia, dat zorg biedt aan verstandelijk gehandicapten, werken 9500 mensen. De SP vindt dat staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) garant moet staan voor de stichting en het bestuur onder curatele stelt.

''Uit een uitgelekte brief aan het personeel blijkt dat Philadelphia van week tot week moet bezien of de banken nog voor middelen kunnen zorgen. Er schijnt een tekort te zijn van 20 miljoen euro'', aldus SP-Kamerlid Renske Leijten.

Debat

De woordvoerster van Philadelphia bevestigt dat dat het verlies is dat de afgelopen jaren is geleden. De parlementariër wil na een debat over de zaak dinsdag een debat met Bussemaker aanvragen.