AMSTERDAM - Automatiseerder CMG voorziet dat de winst over de tweede helft van het jaar ongeveer net zo hoog wordt als die in de eerste helft. "En wellicht nog iets beter", voegde een zelfverzekerde topman C. Stutterheim donderdag bij de presentatie van de halfjaarresultaten daar aan toe.


Bekijk video van analist

Vooral het sentiment in het vierde kwartaal wordt belangrijk, verwacht het bedrijf. Dit is traditioneel de drukste tijd en de periode waarin klanten de budgetten vaststellen.

De operationele winst steeg 7 procent tot 27,1 miljoen pond (43,6 miljoen euro). Dat is beter dan analisten hadden verwacht. Na aftrek van belasting en afschrijving van goodwill komt het resultaat op 2,4 miljoen pond (3,9 miljoen euro). Het ICT-bedrijf heeft over het afgelopen halfjaar 3 procent minder omzet geboekt. De verkopen kwamen uit op 442,8 miljoen pond (712,9 miljoen euro).

CMG is grofweg onderverdeeld in twee stukken. Het bedrijf werkt voor de telecomindustrie en dan vooral in mobiele telefonie (omzet ,2 miljoen pond). Het andere deel is de ICT-services (361,6 miljoen pond) met klanten als overheden en banken.

Apetrots

Stutterheim is apetrots op 'zijn' bedrijf. "Het zijn bijzondere resultaten, gezien de omstandigheden. Bij ons kwam het niet als een verassing; we zagen het al aankomen. Bij WDS (mobiele telecom) was er zelfs een klein winstje. Dat is een prachtige prestatie, gezien de investeringen die we hebben gedaan."

De winst kwam niet zomaar. Het bedrijf zette recentelijk ruim IT'ers op straat in het noorden van het land. Het bedrijf vult niet zomaar de vacatures op die ontstaan als mensen vertrekken. "We hebben op dit ogenblik geen plannen om mensen collectief te ontslaan. Er gaan nu meer mensen uit dan in, dat scheelt maandelijks enkele mensen. Met individuele mensen praten we over afvloeiing, maar dat gebeurt niet collectief."

De werving is beperkt tot mensen met vaardigheden die direct declarabel zijn. Dit moet de productiviteit van CMG geleidelijk verbeteren. CMG heeft in twintig landen in totaal 13.000 werknemers, onder wie 6420 in de Benelux.

Nederland en België

In Nederland en België had CMG het moeilijker dan in andere landen. Hier daalde de ICT-omzet 11 procent vergeleken met het eerste halfjaar van 2001. In het Verenigd Koninkrijk was de daling 'slechts' 5 procent en in Frankrijk 6 procent. CMG kreeg daarentegen wereldwijd meer inkomsten uit het mobiele dataverkeer.

Bij CMG heeft meer dan 99 procent van de mensen aandelen in de zaak. Managers worden geacht (afhankelijk van de functie) een heel jaarsalaris aan aandelen hebben. Dat dienen ze in vijf jaar op te bouwen. "Toen de koersen omhoog gingen, werd iedereen rijk", zegt Stutterheim. "Nu gaan de koersen omlaag. We hangen niet aan de telefoon om managers te vertellen dat ze aandelen moeten bijkopen nu de koers laag is. Daar zijn we heel relaxed in."