PEKING - De Chinese computerfabrikant Lenovo, de op drie na grootste ter wereld, schrapt wereldwijd ongeveer 2500 banen in verband met de economische crisis.

Dat is 11 procent van het totaal. Dat maakte Lenovo donderdag bekend.

De ontslagen moeten leiden tot een kostenbesparing van 300 miljoen dollar in het boekjaar dat eindigt op 31 maart 2010. Ook verlaagt het bedrijf de beloningen van zijn managers met 30 tot 50 procent.

Onder druk

De activiteiten in China, de rest van Azië en Rusland worden samengevoegd. Lenovo nam eind 2004 voor 1,25 miljard dollar de pc-divisie van het Amerikaanse IBM over.

De verkoop van Lenovo staat onder druk door de wereldwijde economische crisis en de afzwakkende Chinese economie.

Het concern verwacht daarom een verlies te lijden over de afgelopen drie maanden. Het aandeel Lenovo verloor donderdag op de beurs in Hongkong 26 procent in waarde.

Dell

De Amerikaanse computerproducent Dell ontslaat in Ierland 1900 van de drieduizend werknemers om kosten te besparen. Een groot deel van de arbeidsplaatsen in Ierland wordt overgeheveld naar Polen.

Dat maakte 's werelds op een na grootste pc-fabrikant donderdag bekend.

De ontslagen vallen in de loop van dit jaar bij de fabriek in de plaats Limerick. Daar produceert Dell computers voor de Europese markt, het Midden-Oosten en Afrika.

De maatregelen maken deel uit van een vorige maand aangekondigde herstructurering om de kosten met 3 miljard dollar te verlagen.

Zware slag

Het massa-ontslag bij Dell is opnieuw een zware slag voor de Ierse economie, die in een recessie is beland. Dell was juist een van de drijvende krachten achter de sterke economische groei van de 'Keltische Tijger' in de afgelopen jaren.

Eerder deze week maakte de Iers-Britse producent van porselein en serviesgoed Waterford-Wedgwood bekend uitstel van betaling aan te vragen.