GRONINGEN - Gasunie heeft dinsdag een recordhoeveelheid van 569 miljoen kuub gas getransporteerd.

Door het koude winterweer ging alleen al in Nederland 485 miljoen kuub door de pijpen. Het oude record dateert van 3 januari vorig jaar, toen in totaal 440 miljoen kuub werd getransporteerd. Dat meldde Gasunie donderdag.

Om aan de vraag naar aardgas te voldoen, moesten buffervoorraden in Norg, Grijpskerk en Alkmaar worden aangesproken.

Het meeste gas is afkomstig uit het Groningen-veld, maar er is ook gas uit Noorwegen gebruikt. Een klein deel is afkomstig uit Rusland.

Gasrekening

Of en hoeveel hoger de gasrekening voor consumenten zal uitvallen, kan energiebedrijf Eneco niet zeggen. ''Dat hangt ervan af hoe lang de koude periode duurt en in welke regio mensen wonen'', aldus een woordvoerder.

In sommige gebieden vriest het terwijl het in andere dooit. Ook kan het zo zijn dat het eind van de winter en het voorjaar heel zacht worden en de jaarrekening daardoor gelijk blijft of zelfs lager uitvalt.

Verbruik

''In elk geval kunnen we wel stellen dat er deze winterperiode meer verstookt is dan de afgelopen jaren het geval was. De laatste jaren was het verbruik procenten lager dan je zou verwachten in een winter.''

Extra gasopslag

Gasunie in Groningen wil dat het Rijk snel een besluit neemt over extra gasopslag in Nederland. Dat zei het bedrijf donderdag.

Het huidige gasconflict tussen Rusland en Oekraïne maakt volgens Gasunie duidelijk dat extra opslagmogelijkheden in ons land van strategisch belang zijn. Ook het feit dat de gasvelden in Nederland over enkele decennia leeg zijn, speelt mee.