DEN HAAG - De Nederlandse inflatie is in december minder hard gedaald dan in de rest van de eurozone.

Sinds augustus 2003 is dat slechts een keer eerder voorgekomen, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In alle eurolanden daalt het algemeen prijspijl al enige tijd door de sterk teruggelopen olieprijs.

De relatief langzame daling van de inflatie in Nederland heeft volgens CBS-econonoom Michiel Vergeer te maken met twee factoren.

Prijzen

Ten eerste worden de prijzen van gas en electriciteit in Nederland maar één keer per halfjaar aangepast.

In het buitenland reageren deze prijzen veel sneller op prijsveranderingen op de markt. Vergeer verwacht, ''als alles loopt zoals het hoort te lopen'', per 1 juli een daling in de gas- en electriciteitsprijzen in Nederland.

Belastingen

Daarnaast speelt ook mee dat Nederland een aantal belastingen heeft verhoogd. ''We hebben te maken met een extra dieselaccijns, de tabaksaccijns en de vliegtaks'', zegt Vergeer.

De verhoging van de tabaksaccijns, per 1 juli, is pas sinds november te zien in de inflatiecijfers.

''Dit komt doordat men nog lang de oude voorraad tegen de oude prijs verkoopt.'' Het gaat om een forse prijsverhoging, met gemiddeld 15 procent. ''Rokers hadden het moeilijk in 2008'', zegt Vergeer.

Afname

De Nederlandse inflatie liep in december terug tot 1,9 procent op jaarbasis. Het is de vierde maand op rij dat de inflatie afneemt. In november stegen de prijzen nog met gemiddeld 2,3 procent.

De gemiddelde inflatie in de eurozone bedroeg in december 1,6 procent. Gemiddeld bedroeg de inflatie in Nederland vorig jaar 2,5 procent.