PARIJS - Economen en politieke kopstukken uit de hele wereld komen donderdag in Parijs bijeen. Onder leiding van de Franse president Nicolas Sarkozy proberen zij te bepalen hoe het kapitalistische systeem verder moet na de financiële crisis.

Bij de conferentie, waarop geen besluiten kunnen worden genomen, zullen onder meer de Nobelprijswinnaars Joseph Stiglitz en Amartya Sen, eurocommissaris Neelie Kroes, WTO-topman Pascal Lamy en de voormalige Britse premier Tony Blair hun visie op het kapitalisme geven.

Voor Nederland is minister van Financiën Wouter Bos van de partij.

Poging

De bijeenkomst onder de noemer 'New world: values, development and regulation' wordt gezien als een poging van Frankrijk om de leiding te houden in de discussie over de oplossing van de kredietcrisis. Volgens de Franse president moet het kapitalistische systeem op de schop om toekomstige crises te voorkomen.

In november was Sarkozy als voorzitter van de Europese Raad een van de drijvende krachten achter de G20-bijeenkomst waar wereldleiders trachtten een antwoord te vinden op de financiële crisis. De Europese voorzittershamer is inmiddels overgenomen door Tjechië.