BORN - Het ministerie van Sociale Zaken heeft autofabriek NedCar in Born (Limburg) werktijdverkorting (wtv) verleend vanaf komende maandag. De wtv geldt voor alle 1787 werknemers en duurt zes weken. Dat maakte NedCar woensdag bekend.

De wtv wordt verleend bij een afname van de productie van minimaal 30 procent. Bij NedCar worden de Colt en de Outlander van Mitsubishi gemaakt, maar door de inzakkende markt stagneert de autoverkoop.

NedCar probeerde eerder al voor de wtv-regeling in aanmerking te komen, maar dat bleek toen onmogelijk. Volgens de vakbonden kwam dit doordat de regeling te ingewikkeld is.

Opnieuw

Bestuurder Henk van Rees van FNV-Bondgenoten zei woensdag te verwachten dat NedCar na het verstrijken van de wtv-periode op 24 februari opnieuw wtv aanvraagt. Dat mag in totaal voor viermaal zes weken, zodat de werknemers een half jaar in een werkloosheidsuitkering geparkeerd kunnen worden.

Volgens Van Rees is dat nodig omdat op de automarkt nog geen licht aan het eind van de tunnel te zien is.

Voordeel

De wtv-regeling heeft volgens de vakbond nog een tweede voordeel: de 250 mensen die NedCar onlangs terug in dienst die eerder al eens voor de fabriek gewerkt hadden, kunnen nu in dienst blijven. ''Dat zijn ingewerkte vaklieden die je wellicht over een half jaar hard nodig hebt'', aldus Van Rees.

Afgesproken is dat een deel van de wtv-periode wordt benut voor (bij-)scholing. Bonden en NedCar voeren daarover volgende week nieuw overleg.

Donner

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maakte eerder deze week een laatste stand van zaken bekend, waarin de werktijdverkorting van NedCar nog niet verwerkt was. Volgens dat overzicht zijn tot de jaarwisseling 164 aanvragen van bedrijven toegewezen voor bij elkaar 260.217 arbeidsuren.

Maximaal kan voor 760.000 uur werktijdverkorting worden aangevraagd. Dat komt overeen met 20.000 voltijdsbanen, maar de meeste bedrijven laten hun werknemers tijdelijk minder uren in de week werken. Het gaat voor een groot deel om bedrijven in de metaal, makelaars en verhuurders van onroerend goed.

Donner geeft bedrijven uiterlijk tot 15 januari de mogelijkheid om nog een verzoek in te dienen. Volgens hem is de regeling alleen bedoeld om de eerste schokgolf van de kredietcrisis om te vangen. Maar werkgevers en vakbonden willen een verruiming van de regeling.