AMSTERDAM - De prijs van gas op de vrije markt is sinds dinsdag met een kwart omhooggeschoten als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Dat stelde een woordvoerder van gasleverancier GasTerra woensdag. ,,Partijen die extra gas nodig hebben, hebben door schaarste te maken met een scherpe verhoging.''

Het betreft volgens GasTerra de prijzen op de drie voornaamste virtuele handelsplaatsen in West-Europa: die in het Belgische Zeebrugge, het National Balancing Point (NBP) in Engeland en het Nederlandse TTF.

Voor gas dat volgens vaste contracten geleverd wordt, is een prijs afgesproken. Die prijs wordt niet veranderd.

Consument

De consument, die gas ontvangt via energiebedrijven als Nuon en Essent, merkt niets van de verhoging op de vrije markt. ,,Wij leveren via deze bedrijven op basis van vaste contracten'', aldus de GasTerra-woordvoerder.

De Brits-Nederlandse energiebeurs APX, waar gas en stroom wordt verhandeld, merkt nog niets van het gasconflict. ,,Wat de Nederlandse situatie betreft zijn er op dit moment geen problemen'', aldus een woordvoerder.

Nauwelijks hinder

Nederland heeft het voordeel dat het zelf gas wint en ondervindt nauwelijks hinder van het gasconflict. GasTerra, de enige Nederlandse leverancier die Russisch gas inkoopt, haalt maar 5 procent van zijn gas uit Rusland.

Het bedrijf levert jaarlijks zo'n 80 miljard kubieke meter gas voor verkoop in Nederland en daarbuiten. Nederland verbruikt jaarlijks zo'n 40 à 45 miljard kubieke meter gas. Ruim de helft daarvan komt van GasTerra. Het overige deel wordt door bedrijven als Essent en Nuon ingekocht bij onder meer Noorwegen.