AMSTERDAM - Huisverkopers  krijgen in 2009 te maken met een lange verkoopperiode. Rijwoningen zullen gemiddeld een jaar te koop staan, vrijstaande woningen zelfs twee jaar of meer.

Dit meldt Woonnieuws.nl.

De beste manier om het lange wachten te doorbreken, is volgens hen een verlaging van de vraagprijs.

In 2008 is het aantal te koop staande woningen gestegen met 22 procent tot een recordhoogte van 188 duizend. Ook in het laatste kwartaal, waarin normaal sprake is van een daling, is het aanbod flink toegenomen.

Strengere eisen

De kredietcrisis is de belangrijkste reden van de stijging. In 2008 zijn veel minder woningen verkocht door de strengere eisen van de banken en de voorzichtigheid van kopers. Het aantal mensen dat hun woning te koop zet, blijft toenemen.

Ook de vraagprijs van woningen blijft toenemen. Het ligt nu gemiddeld 4 procent hoger dan vorig jaar. Rob Keijzer van Woonnieuws.nl zegt dat dit komt doordat "verkopers de vraagprijs baseren op incidentele succesverhalen van anderen."

Lef

Hij adviseert verkopers om samen met hun makelaar na te denken over een vraagprijs die beter past bij deze markt. In 2009 gaat het volgens Keijzer om "goed nadenken".

"Voorzichtigheid is zeker op zijn plaats, maar de nieuwe omstandigheden bieden ook veel kansen. Wie lef heeft, kan ze benutten."