KIEV - Rusland heeft woensdag alle gasleveringen bestemd voor Europese klanten die lopen via pijpleidingen in Oekraïne stilgelegd wegens met het gasconflict tussen Kiev en Moskou. Dat meldde het Oekraïense staatsgasconcern Naftogaz woensdag.

Volgens een woordvoerder van Naftogaz liggen sinds woensdagmorgen alle leveringen aan Europa via Oekraïne stil.

''Rusland laat Europa zonder gas zitten'', aldus de zegsman. Het Russische staatsgasconcern Gazprom draaide op 1 januari de gaskraan naar Oekraïne vrijwel dicht wegens een dispuut over achterstallige betalingen.

Ongeveer 80 procent van het Russische aardgas dat is bestemd voor Europa, loopt via pijpleidingen in Oekraïne.

Gastoevoer hervatten

Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft de Oekraïne en Rusland woensdag dringend opgeroepen de gastoevoer naar de Europese Unie onmiddellijk te hervatten.

Barroso riep de regeringen van beide landen ook op om zo snel mogelijk tot een definitieve oplossing voor hun onderlinge conflict te komen.

,,Het is onaanvaardbaar dat de EU in gijzeling wordt genomen door dit conflict tussen Oekraïne en Rusland'', aldus Barroso.

Tsjechië

Ook Tsjechië moet het doen zonder Russisch gas. Het Tsjechische persbureau CTK meldde woensdag dat alle leveranties van Russisch gas zijn onderbroken.

Gasbedrijf RWE Transgas heeft maatregelen getroffen om de invoer vanuit Noorwegen te vergroten zodat mensen niet zonder gas komen te zitten.

Oostenrijk

Oostenrijk maakte woensdag eveneens bekend dat alle gasleveringen uit Rusland zijn gestopt. Roemenië ontvangt sinds woensdag ook geen gas meer vanuit Rusland.

Dinsdag ging de gasleveringen aan Roemenië al met 75 procent omlaag. Ook Slowakije zat woensdag volledig zonder Russisch gas.

Voorzien

Gazprom-topman Alexei Miller zei dinsdag dat als Oekraïne geen gas meer door laat richting Europa, het geen zin heeft het land nog van gas te voorzien.

Kiev en Moskou liggen overhoop over een onbetaalde gasrekening en de gasprijzen. Drie jaar geleden draaide Rusland ook al de gaskraan naar Oekraïne dicht wegens een soortgelijk geschil.

De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko riep Rusland woensdag in een brief aan president Dmitri Medvedev op de gasleveringen aan Europese landen onmiddellijk te hervatten.

Overleg

De topmannen van het ruziënde Gazprom uit Rusland en het Oekraïense Naftogaz ontmoeten elkaar donderdag in het Europees Parlement in Brussel.