UTRECHT - De staking van het particulier ambulancepersoneel was niet de oorzaak waarom vorige week een ambulance te laat arriveerde bij een ongeval in Hoorn. Vakbond FNV Bondgenoten heeft woensdag gezegd dat de vertraging te wijten was aan gebrekkig functioneren van het meldpunt voor ambulances, de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) in Amsterdam.

Vorige week moest een vrouw uit Hoofddorp 28 minuten wachten tot er een ambulance arriveerde, terwijl hiervoor een maximum staat van minuten. De vrouw was door een valpartij buiten bewustzijn geraakt. Volgens T. Koningh, bestuurder bij FNV Bondgenoten, bleef de melding van het ongeval te lang hangen bij de CPA.

Koningh zei dat woensdag op een actiebijeenkomst van ambulancepersoneel. Dat was naar Utrecht gekomen om werkgeversorganisatie AmbulanceZorg Nederland (AZN) nogmaals op hun eisen te wijzen. Ongeveer honderd medewerkers gooiden ballen naar vertegenwoordigers van AZN en scandeerden dat de bal nu bij de werkgevers ligt. De AZN zal later op woensdag reageren op de eisen van het stakende personeel.

Werknemers van particuliere ambulancediensten draaien sinds vorige week maandag zondagsdiensten. Ze protesteren tegen de hoge pensioenleeftijd. Collega's in overheidsdienst mogen met 55 jaar stoppen, terwijl zij vanaf 59 jaar van hun oude dag kunnen genieten.

De vakbonden hebben werkgeversorganisaties een voorstel gedaan om de pensioenleeftijd van ambulancepersoneel in particuliere dienst te verlagen naar 57 jaar. De bonden kondigden aan dat de acties donderdag kunnen eindigen als de werkgevers dit compromis inwilligen.