AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn woensdag in goede stemming geopend. Na een uur handel stonden zij positief genoteerd, geïnspireerd door Wall Street en een langzaam herstellend vertrouwen.

Beursstemming (video): Getronics stijgt op hoger Damrak
Stork fors omhoog op meevallende en Wegener fors omlaag op tegenvallende winst. Outlook VNU stelt teleur.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, stond na een uur op 317,35 punten, 2 punten hoger ofwel 0,6 procent. Frankfurt was 1 procent hoger en Parijs 0,6 procent. Londen deed het 0,1 procent beter.

Getronics

Getronics, dat winst boekte dankzij verkoop van onderdelen, kreeg alle steun van beleggers. De koers klom 6 procent naar 1,07 euro. VNU, dat redelijk presteerde en de winst zag stijgen bij een lagere omzet, moest daarentegen terug. Het uitgeefconcern moest bijna 5 procent achteruit.

Bij de lokale fondsen kreeg industrieconcern Stork er ruim 9 procent bij dankzij een goede winstmarge over het tweede kwartaal.

De chipsector kreeg een impuls van Applied Materials. De Amerikaanse chipmachinefabrikant meldde dinsdag nabeurs weliswaar een kwartaalverlies, maar liet zich wel optimistisch uit over de orderontvangst. Dat had voor het Duitse Infineon een koersstijging tot gevolg van 4,1 procent, goed voor de op een na bovenste plaats in de Duitse beursindex.

Koploper in Frankfurt was MAN, machinebouwer en truckproducent, met een koerswinst van 6,2 procent. De onderneming maakte voorbeurs een sterke verbetering van zijn kwartaalresultaat bekend. Op de derde plaats in de Duitse beursindex stond Lufthansa met een 2,6 procent hogere koers. Tegen de verwachtingen in heeft de luchtvaartmaatschappij over het tweede kwartaal bedrijfswinst behaald.

Euro

De euro was lager tegenover de dollar, een gevolg van het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente niet te wijzigen. Woensdagmorgen noteerde een euro 1,1235 dollar tegenover ,1320 dollar aan het eind van de handel van dinsdag. In ponden sterling zakte de koers van 0,7055 tot 0,7030.