AMSTERDAM - De malaise op de markt voor koopwoningen slaat over naar huurwoningen. Woningsite Pararius verwacht dat de huurprijzen van huurwoningen in de vrije sector de komende tijd zullen dalen doordat veel huizenbezitters die er niet in slagen hun huis te verkopen het in de verhuur doen.

Het aantal aangeboden huurwoningen op de site nam volgens algemeen directeur Jasper de Groot de laatste twee maanden met ongeveer 30 procent toe.

''Dat gaat invloed hebben op de huurprijzen. Op het moment dat er zoveel huurwoningen op de markt komen, moeten buurmannen met elkaar concurreren.''

Daling

De Groot verwacht een daling van enkele procenten. Daarbij baseert hij zich op de ontwikkeling van de prijzen tijdens de vorige economische teruggang aan het begin van de eeuw. ''In 2001 zagen we het ook. Waar je eerst voor 1400 euro per maand verhuurde, zakte de prijs later in het jaar naar 1300 euro.''

Het huurwoningenaanbod is sinds het verhevigen van de financiële crisis in oktober sterk gegroeid. Eerder liet verhuurmakelaar Direct Wonen al weten dat het aanbod in oktober met 10 procent was toegenomen.

Amsterdam

De huren in de vrije sector zijn volgens Pararius van de vier grote steden het hoogst in Amsterdam. Hier wordt voor een huurwoning per vierkante meter per maand bijna 20 euro betaald. Utrecht volgt met bijna 16 euro, in Rotterdam hoeft een huurder maar iets meer dan 13 euro op te brengen.