SCHIEDAM - Het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis wordt overgenomen door een coöperatie waaraan onder meer het personeel van het ziekenhuis, zorgverzekeraar DSW en huisartsen uit de regio deelnemen.

Het is voor het eerst dat een coöperatie een ziekenhuis overneemt, zo bevestigt Rob van der Heijden van de raad van bestuur dinsdag een bericht in Het Financieele Dagblad.

''De coöperartie heeft geen winstbejag'', aldus Van der Heijden. ''Mocht er rendement zijn, dan wordt dat geïnvesteerd in het ziekenhuis. Op die manier kunnen de continuïteit en kwaliteit van de zorg op lange termijn gewaarborgd worden."

Eigenaar

De coöperatie wordt voor 100 procent eigenaar van de bv waarin het ziekenhuis wordt ondergebracht. Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar deels verantwoordelijk wordt voor de leiding van een ziekenhuis.

180 artsen

Doel is volgens Van der Heijden via de coöperatie ongeveer 18 miljoen euro bijeen te brengen. Voor de medische staf en personeelsleden van het ziekenhuis wordt een financiële constructie ontwikkeld waardoor ze in de coöperatie kunnen deelnemen. Hierin zijn ook drie verpleeg- en verzorgingshuizen en een huisartsengroep van 180 artsen opgenomen.

Volgens de raad van bestuur kan de coöperatie binnen enkele maanden worden opgezet.

Haagse invloed

Directievoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW vreest niet voor de invloed van Den Haag, waar politici huiverig zijn voor het idee van zorgverzekeraars die mede-eigenaar zijn van ziekenhuizen.

,,Het is weer zo laat'', laat Oomen laconiek weten. ,,Politici schieten laag uit de heup zonder dat ze kennis van zaken hebben.'' Hij noemt ze ,,haantjes'' die alleen dingen roepen om media-aandacht te krijgen.