SOFIA - De gevolgen van het gasconflict tussen het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en Oekraïne breiden zich uit. Dinsdag bleek dat alle leveringen van Russisch aardgas via pijpleidingen in Oekraïne richting Zuidoost-Europa en Turkije zijn stilgevallen.

Ook Oostenrijk en Tsjechië kampen met een sterke terugval in de aanvoer.

Vrijwel alle leveringen via Oekraïne richting landen als Griekenland, Turkije, Macedonië, Kroatië, Polen, Bulgarije en Roemenië zijn inmiddels opgeschort. Landen als Nederland, Italië, Duitsland en Frankrijk hebben vooralsnog geen last van het gasconflict.

Gazprom heeft de gaskraan naar Oekraïne maandag grotendeels dichtgedraaid wegens een conflict over achterstallige betalingen en prijzen. Daardoor zijn ook de leveringen van Russisch aardgas aan Europese landen verstoord geraakt.

Kwart

Ongeveer een kwart van de Europese gasvoorziening is afkomstig uit Rusland. Hiervan loopt 80 procent via pijpleidingen in Oekraïne.

De regering van Bulgarije riep een crisisberaad bijeen. Het land is extra kwetsbaar voor de verstoring omdat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Griekenland en Turkije, geen alternatieve aanvoerwegen heeft voor gas. De temperatuur in het land daalde afgelopen nacht tot onder de minus 15 graden Celcius.

Europese Commissie

De Europese Commissie eist dat de gaslevering vanuit Rusland naar Europa onmiddellijk wordt hersteld. Dat liet de commissie dinsdag weten in een verklaring.

Brussel vindt de beperking van de gaslevering door het conflict tussen het Russische Gazprom en het Oekraïensche Naftogaz ''onacceptabel''. De Europese Commissie eist dat de twee partijen weer aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

Een delegatie van de commmissie is in Kiev om de onderhandelingen vlot te trekken. De situatie op de grens van Oekraïne en Slowakije verslechtert volgens het Europese samenwerkingsverband met de minuut. Gas dat via Oekraïne wordt getransporteerd naar Europa gaat voor een groot gedeelte via Slowakije.